Jak vybrat správné suché víno pro každou příležitost

Není sice pravda, že suché víno je vždy lepší než polosuché, polosladké či sladké, nicméně určitě neprohloupíte, když jej zvolíte. Víno označené jako suché budí pozornost již svým názvem. Nazvat tekutinu suchou se skutečně zdá trochu zvláštní – ale je to oficiální odborný termín ve vinařském jazyce a smí být použit pouze pro vína, která splňují určitá kritéria. 

Tento termín je jednou z chuťových specifikací, které jsou jednotně definovány v Evropské unii. Ale v kombinaci s dalšími kritérii dojdeme rychle ke zjištění, že suchých vín je na trhu nepřeberné množství. Jak se v nich orientovat? 

Jak suché víno k dobré pověsti přišlo 

Čím se liší víno jako takové od obyčejné hroznové šťávy? Obsahuje alkohol, který vzniká za pomoci kvasinkových bakterií přeměnou ovocných cukrů zvanou kvašení. Čím více cukru se přemění, tím je víno sušší, což znamená méně sladké. Jinak by se dalo říci – čím je sušší, tím více je vínem, protože se víc liší od nějakého sladkého pití pro děti. Další oceňovanou vlastností způsobenou nízkým množstvím zbytkového cukru jsou stravitelnost takového vína a vhodnost užití při různých dietách. 

Čím sušší, tím alkoholovější? 

Sladkost hroznů závisí na tom, jak dlouho se hrozny nechají zrát. S rostoucí zralostí klesá kyselost a zvyšuje se obsah cukru. Pozdní sběr však neznamená, že víno je méně suché.  kvasinkové bakterie během kvašení přeměňují cukr na alkohol. Pokud vinař nechá tento proces pokračovat delší dobu, většina cukru se rozloží a vznikne suché víno. 

Suché červené víno nebo bílé víno vyrobené z hroznů s vysokým obsahem cukru má tedy poměrně vysoký obsah alkoholu, ovšem víno z hroznů sklizených o něco dříve nebo z jiných důvodů méně cukernatých bude suché, aniž by se to projevilo na konečném množství alkoholu. Takové – obzvláště ve své bílé variantě –  je pak ideální pro konzumenty dříve narozené. 

Chuti jsou jinde

Oficiální předpis definuje suché víno jako víno s obsahem cukru 0 – 4 gramy na litr, případně s množstvím cukru až do 9 gramů, pokud je zároveň rozdíl mezi cukrem a kyselinami obsaženými v litru nápoje menší než 2 gramy. S tím, jaká bude konečná chuť na jazyku, to má však kupodivu společného mnohem méně, než by se zdálo. 

To, jak konzument vína hodnotí víno, závisí na několika faktorech. Subjektivní vnímání ne vždy odpovídá měřitelným hodnotám. Pokud má víno jen málo zbytkového cukru a stejně málo kyselin, může chutnat docela sladce, což je ideální pro někoho, kdo má tzv. sweet tooth a zároveň bojuje s vyšší hladinou cukru v krvi. Víno s vysokým zbytkovým cukrem a vysokou kyselinkou může budit suchý dojem. A paradoxně hlavní rys mnoha suchých vín, což je vysoký obsah alkoholu, může způsobit, že víno bude nakonec na patře méně suché, tedy chuťově sladší. Jediné, co je třeba se vší razantností říci: suché v žádném případě neznamená kyselé, to by nebylo tak oblíbené. 

Suché a ještě šumivé

Dá se říci, že víno s kategorií suché je jak v bílé (popř. růžové), tak v červené podobě dostatečnou zárukou kvality. Pokud se tedy vybírá mezi jakostními extraktivními víny a vína stolní jsou zcela vynechána.  Pro konkrétní výběr je vhodné řádně prozkoumat etiketu a porovnat poměr cukrů, kyselin a alkoholu, protože možných odstínů výsledné chuti se nabízí opravdu mnoho. 

Luxusnější a dražší bývají vína kabinetní a pozdní sběry a třešničkou na dortu pro slavnostní příležitosti je suchý sekt, ne-li přímo pravé šampaňské. Šumivá vína mají svou vlastní stupnici, přičemž mezi nejsušší patří extra brut, nature brut nebo jednoduše brut.  

Poznáte suché víno podle chutí?

Jana Lisá